Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Χρώματα-Ζωγραφική

 Στην προσπάθεια να προσεγγίσουμε την πολυδιάστατη θεματική των χρωμάτων & της ζωγραφικής στο Νηπιαγωγείο, δημιούργησα το παρακάτω ψηφιακό υλικό. Στην πρώτη παρουσίαση θα βρείτε μια πολύ απλή ιστορική αναδρομή της ζωγραφικής για τα νήπια. Δεν περιλαμβάνονται ιστορικά στοιχεία, αλλά μόνο αντιπροσωπευτικά δείγματα της κάθε εποχής. (Κάποια από τα εκθέματα έχουν μετατραπεί σε παζλ, ώστε να παιχτούν στον Η/Υ ή/και τον διαδραστικό πίνακα.)

 
Στην συνέχεια, παραθέτω έναν πίνακα διπλής εισόδου με τα βασικά και τα συμπληρωματικά χρώματα. Αφού, λοιπόν, πειραματιστούμε με τις μπογιές κι οι μικροί μαθητές παρατηρήσουν, μπορούμε να αξιολογήσουμε τις γνώσεις τους παίζοντας με τον παρακάτω πίνακα. 


Κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα, θα μπορέσετε να αποθηκεύσετε αντίγραφο από το Μενού Αρχείο & Δημιουργία αντιγράφου. Για να παίξουμε το παιχνίδι στον Η/Υ ή/και τον διαδραστικό πίνακα της τάξης, ανοίγουμε την διαφάνεια με ένα πρόγραμμα παρουσίασεων σε λειτουργία επεξεργασίας (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ) κι οι μαθητές "σέρνουν & αφήνουν" τα χρώματα στην σωστή θέση. Εναλλακτικά, η διαφάνεια μπορεί να εκτυπωθεί και να χρησιμοποιηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλ. εκτυπώνουμε και κόβουμε τα χρώματα σε χαρτόνι & τα παιδιά πρέπει να τα τοποθετήσουν στην σωστή θέση του πίνακα.
Παρακάτω θα βρείτε αρχείο pdf που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εποπτικό υλικό για παιχνίδια γλώσσας. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει γλωσσικές εκφράσεις και γνωμικά, στο δεύτερο θα βρείτε τα χρώματα σε ζεύγη ώστε να προτρέψουμε τους μικρούς μαθητές να πουν σωστά την σύνθετη λέξη που δημιουργείται.  Συζητάμε ποιος μπορεί να φοράει τέτοιο χρώμα ρούχα, π.χ. κάποια ομάδα. Έναυσμα για την επόμενη θεματική των σημαιών μπορεί να αποτελέσει ο συνδυασμός "ασπρογάλανο"... Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις διαφάνειες του δεύτερου μέρους σε κινητικό παιχνίδι, όπου τα παιδιά πρέπει να ακουμπήσουν και τα δυο χρώματα που εμφανίζονται κάθε φορά. Στο παράρτημα υπάρχουν κάποια ενδεικτικά φύλλα εργασίας.  Στο αρχείο μπορείτε να έχετε ελεύθερη πρόσβαση από εδώ.
Επιπλέον, πατώντας πάνω στην εικόνα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πίνακα με τα ονόματα των χρωμάτων. Ιδανικά μπορεί να εκτυπωθεί σε χαρτί μεγέθους Α3. Μπορείτε να εκτυπώσετε τον πίνακα δύο φορές για να κόψετε τις κινητές καρτέλες των ονομάτων. 

Ιδέα για ανάμειξη χρωμάτων: Σε σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς τοποθετούμε τα τρία βασικά χρώματα, κόκκινο, μπλε και κίτρινο, στερεώνουμε το σακουλάκι στο τραπέζι με ταινία και αφήνουμε τους μικρούς μαθητές να πειραματιστούν με τις "μαγικές" αναμείξεις των χρωμάτων και να οδηγηθούν στα δικά τους συμπεράσματα.

Ιδέα για παιχνίδι: Πλαστικοποιούμε κύκλους σε διάφορα χρώματα που μπορούν να συνδυαστούν με τα χρώματα συνδετήρων. Καλούμε τους μικρούς μαθητές να ταιριάξουν τους συνδετήρες με τον κύκλο που έχει το ίδιο χρώμα.


Πρόταση για τραγούδι: Μπορείτε να δείτε εδώ...