Σελίδες

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ημερολόγιο-Καιρός

«Ώρα του κύκλου-της συζήτησης» (...) Η συμπλήρωση του ημερολογίου και η περιγραφή των καιρικών συνθηκών αποτελούν επίσης σημαντικές ρουτίνες, οι οποίες διεξάγονται στο νηπιαγωγείο καλύπτοντας ποικίλους μαθησιακούς στόχους. (Οδηγός Νηπιαγωγού, 2022)

Παρακάτω θα βρείτε ένα αρχείο που περιλαμβάνει όλες τις καρτέλες του ημερολογίου που χρειαζόμαστε καθημερινά στο Νηπιαγωγείο. Περιέχει καρτέλες για τον καιρό, τις ημέρες, τους μήνες, τις ημερομηνίες, τις εποχές, την χρονολογία, αλλά και τον πίνακα ημερολογίου πάνω στον οποίο θα τοποθετηθούν. Εκτυπώστε κάθε σετ καρτελών σε διαφορετικό χρώμα χαρτόνι Α4, πλαστικοποιήστε και στη συνέχεια κολλήστε στην πίσω όψη velcro (το γνωστό μας σκριτς σκρατς). (Προτείνω η σκληρή πλευρά του velcro να τοποθετείται στη σταθερή καρτέλα του ημερολογίου και η μαλακή στις κινητές καρτέλες, για να μην μαζεύουν βρομιές από την μοκέτα και να διατηρηθούν όσο γίνεται πιο καθαρές). Το αρχείο θα το βρείτε εδώ, περιηγηθείτε από το κάτω μέρος αριστερά σε όλα τα φύλλα για να βρείτε όλες τις καρτέλες. Η δραστηριότητα μπορεί να εμπλουτιστεί κάθε Δευτέρα μουσικοκινητικά με το ποίημα του Γ. Κρόκου:  

"Ο χορός των εφτά"

Η Δευτέρα με την Τρίτη

στης Τετάρτης παν το σπίτι.

Με την Πέμπτη κουβεντιάζουν,

την Παρασκευή φωνάζουν,

παίρνουνε και το Σαββάτο 

και τραβάνε παρακάτω.

Να την Κυριακή από πλάι

το μαντήλι τους πετάει,

κι αρχινάνε ζωηρό

της βδομάδας το χορό.

Οι ημέρες της εβδομάδας: Για να δημιουργήσετε το σετ με τις ημέρες της εβδομάδας, εκτυπώστε σε χαρτόνι Α4. Κόψτε γύρω γύρω και στη συνέχεια ζωγραφίστε το πίσω μέρος των παιδιών-ημερών τα ρούχα τους με τα αντίστοιχα χρώματα. Τέλος, πλαστικοποιήστε για μεγαλύτερη αντοχή. Κάντε μια τρύπα στο επάνω μέρος & περάστε κορδονάκι για να μπορέσετε να τις κρεμάσετε σε πίνακα. Καθημερινά, τα νήπια εμφανίζουν την σωστή ημέρα και αναζητούν ανάμεσα στα καρτελάκια το σωστό όνομα, συγκρίνοντας…  Οι υπόλοιπες κρέμονται πισώπλατα. Κάθε Παρασκευή, εμφανίζουμε το Σάββατο & την Κυριακή. (Αν κρίνετε απαραίτητο, συμπληρώστε το σετ με την μορφή της μητέρας τους, με την κυρά-Εβδομάδα!) Το αρχείο για τις επτά ημέρες θα το βρείτε εδώ.

Για να οριστούν με ευκολία οι ομάδες εργασίας, μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από κάθε ημέρα ένα συννεφάκι με τα ονόματα των παιδιών που αποτελούν την ομάδα εργασίας κάθε ημέρα. Στην δική μου τάξη, αρκετά συχνά φυσάει δυνατός άνεμος που ανακατεύει τα συννεφάκια, για να μην υπάρχει μονοτονία! Μπορείτε να δείτε τον δικό μου πίνακα παρακάτω...

Για την απεικόνιση των εποχών και των μηνών επιλέξτε κάποιο πατρόν με φιγούρες παιδιών, διακοσμήστε και ομαδοποιήστε κατάλληλα τις εποχές με τους μήνες και εναλλάξτε στην διάρκεια της χρονιάς σε κυκλική τροχιά για, όσο το δυνατόν, καλύτερη κατανόηση και αντίληψη της έννοιας του χρόνου από τα νήπια. Εδώ είναι ο δικός μου πίνακας μετά από σκληρή χρήση!

Ο καιρός: Παρακάτω μπορείτε να βρείτε πίνακα με τα διάφορα καιρικά φαινόμενα. Τα νήπια καθημερινά γίνονται "μικροί μετεωρολόγοι" και παρατηρούν τον καιρό έξω από τα παράθυρα της τάξης. Στη συνέχεια, αναζητούν την σωστή καρτέλα και την τοποθετούν εδώ. 

Επέκταση δραστηριότητας: Εκτυπώνουμε για κάθε παιδί ένα φύλλο καταγραφής καιρού (στατιστική). Προσπαθούμε να επιλέξουμε περιόδους με άστατο καιρό, ώστε η δραστηριότητα να έχει ενδιαφέρον και να μην καταντά βαρετή. Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα, υπενθυμίζουμε στα παιδιά να χρωματίσουν ένα κουτάκι για τον καιρό της ημέρας. Μετά από λίγο καιρό, συλλέγουμε τα φύλλα καταγραφής, κάνουμε ερωτήσεις στα νήπια για τις καταγραφές τους κι εκείνα συμπληρώνουν τον σωστό αριθμό. Θα μπορούσαν να συμπληρωθούν 2-3 τέτοια φύλλα στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου