Σελίδες

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Ημερολόγιο Οκτωβρίου '24

 Στην παρακάτω παρουσίαση θα βρείτε το ημερολόγιο για τον μήνα Οκτώβριο. Συμπεριλαμβάνει κάποιες από τις παγκόσμιες ημέρες στις οποίες μπορούμε να αναφερθούμε στο Νηπιαγωγείο. Οι εικόνες του ημερολογίου αποτελούν ενεργούς υπερσυνδέσμους προς προτεινόμενο υλικό για τις αντίστοιχες παγκόσμιες ημέρες. Από εδώ μπορείτε να αποθηκεύσετε ένα δικό σας αντίγραφο & είτε να το εκτυπώσετε για χρήση στις ρουτίνες της τάξης είτε να χρησιμοποιήσετε το αρχείο ppt ως "οδηγό" για πρόσβαση στο υλικό των παγκόσμιων ημερών που θέλετε να ασχοληθείτε στην τάξη σας. 

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Παιχνίδι μνήμης (από "Το μικρό Κοάλα Στον παιδικό σταθμό")

Ημέρες προσαρμογής αυτές που διανύουμε και προσπαθούμε με όποιους τρόπους εφευρίσκει ο καθένας να κάνουμε τους μικρούς μαθητές να αισθανθούν οικεία στον χώρο του Νηπιαγωγείου (ή/και του Παιδικού Σταθμού). Κυριαρχούν οι δραστηριότητες γνωριμίας των νέων μελών της ομάδας, αλλά και γνωριμίας με τον χώρο του νέου σχολείου. Για τα σχολεία που στερούνται υλικού όπως κάποια παραμύθια για την αρχή της σχολικής χρονιάς, παραθέτω κι εδώ το βιβλίο των εκδόσεων Παπαδόπουλος "Το μικρό Κοάλα Στον παιδικό σταθμό" και το συνοδεύω με ένα πολύ απλό παιχνίδι μνήμης που θα βρείτε παρακάτω:

Tip: Η παρουσίαση, εκτός από παιχνίδι μνήμης, μπορεί να μας βοηθήσει να προτρέψουμε τους μικρούς μαθητές να μας δείξουν που βρίσκονται τα αντίστοιχα εικονιζόμενα αντικείμενα στην δική μας τάξη, καθώς και να υπενθυμίσουμε/μάθουμε τον τρόπο που παίζουμε με αυτά.

Η ελληνική αλφαβήτα (πεζά & κεφαλαία)

Πολλά παιχνίδια πρόκειται να παίξουμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς με τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των νηπίων, με Προσδοκώμενο Μαθησιακό Αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν γράμματα. Έχω δημιουργήσει δύο αρχεία pdf με την ελληνική αλφαβήτα που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, εκμεταλλευόμενοι και τις ιδιότητες εκτύπωσης ενός αρχείου pdf, που δίνει την δυνατότητα η κάθε σελίδα να εκτυπωθεί είτε σε Α4, είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο μέγεθος χρησιμοποιώντας πάντα το ίδιο αρχείο. 

  • Το ελληνικό αλφάβητο με πεζά γράμματα μπορείτε να το βρείτε εδώ.
  • Το ελληνικό αλφάβητο με κεφαλαία γράμματα μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Μερικές ιδέες για την χρήση των παραπάνω αρχείων προτείνω παρακάτω:
  • Εκτυπώνουμε τα κεφαλαία αρχικά γράμματα των ονομάτων των παιδιών, διακοσμούμε το γράμμα με όποια τεχνική εικαστικών μας αρέσει και το χρησιμοποιούμε ως εξώφυλλο του φακέλου του νηπίου ή του φακέλου της δανειστικής βιβλιοθήκης.
  • Εκτυπώνουμε τα γράμματα σε χαρτονάκι & στο μέγεθος που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας και τα χρησιμοποιούμε ως στένσιλ.
  • Εκτυπώνουμε επιλεκτικά κάποια από τα γράμματα για να "γράψουμε" λέξεις σαν πανό και να διακοσμήσουμε την τάξη μας ή να στείλουμε κάποιο μήνυμα...