- Παρουσίαση της ροδιάς
- Παρουσίαση των ωφελημάτων στην υγεία μας
- Συνταγές με ρόδι
- Αινίγματα, ποιήματα & παραμύθια με το ρόδι & την ροδιά
- Τραγούδια με το ρόδι & την ροδιά
- Μουσικοκινητικά δρώμενα
Σελίδες
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023
Το ρόδι
Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023
Παραμύθι: "Τα ζώα τον χειμώνα"
Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023
Δεινόσαυροι (& απολιθώματα)
Διάγραμμα KWLH: Μια τεχνική αξιολόγησης
Το διάγραμμα KWLH συναντάται σε όλες τις φάσεις του μαθησιακού σχεδιασμού σύμφωνα με τον νέο Οδηγό Εκπαιδευτικού. Μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της διαμορφωτικής αξιολόγησης. Οι στήλες του συμπληρώνονται σταδιακά όσο προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος & τα παιδιά επανέρχονται σε αυτό σε όλες τις φάσεις για να το συμπληρώσουν: "Τα παιδιά εμπλέκονται σε μεταγνωστικές διεργασίες, καθώς συμπληρώνοντας τις στήλες του διαγράμματος αναγνωρίζουν τις ανάγκες μάθησης με βάση τα μαθησιακά κενά που εντοπίζουν ως προς την ειδική θεματική, εκτιμώντας σε κάθε φάση τον τρόπο που δραστηριοποιήθηκαν για την επίτευξη των ζητούμενων από διδακτικό σενάριο στόχων. Παράλληλα, εμπλέκονται σε διαδικασίες αυτοαξιολόγησης-ετεροαξιολόγησης, καθώς αξιολογούν την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα των επιλογών τους."
Μπορείτε να βρείτε εδώ ένα έντυπο για το διάγραμμα KWLH.
Βιβλιογραφία:
Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023
Εικονοκείμενο: "Αν όλα τα παιδιά της Γης"
Σαν σήμερα, στις 11 Νοεμβρίου 1990, απεβίωσε ένας από τους σπουδααιότερους ποιητές της χώρας μας, ο Γιάννης Ρίτσος. Ένα μικρό αφιέρωμα στο τεράστιο έργο του ποιητή θα βρείτε παρακάτω. Πρόκειται για το μελοποιημένο ποίημα: "Αν όλα τα παιδιά της Γης" σε εικονοκείμενο. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να έχετε πρόσβαση στο αρχείο pdf.
Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023
Εικονοκείμενο: "Πρωτοβρόχια"
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το ποίημα: "Πρωτοβρόχια" του Γεώργιου Δροσίνη σε εικονοκείμενο. Με μοναδικό, απλό τρόπο περιγράφονται οι αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση & στις συνήθειες των ανθρώπων, καθώς πλησιάζει ο κρύος χειμώνας. Για να έχετε πρόσβαση στο αρχείο pdf και το γλωσσάρι κάντε κλικ στην εικόνα:
Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023
Προτάσεις για την Υγιεινή Διατροφή
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε υλικό για την υγιεινή διατροφή που ίσως φανεί χρήσιμο και για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων της θεματικής ενότητας: "Ζω καλύτερα–Εύ Ζην".
Η παρακάτω παρουσίαση δημιουργήθηκε στη διάρκεια μαθήματος τηλεκπαίδευσης μαζί με τους μαθητές μου με τη χρήση της εφαρμογής Google Slides & ανάσυρση των εικόνων από τον ιστό. (Μέσω της εφαρμογής από το Μενού: Εισαγωγή🠚Εικόνα🠚Αναζήτηση στον ιστό & πληκτρολογώντας στο πλαίσιο αναζήτησης που ανοίγει επάνω δεξιά την πρόταση των παιδιών, κάνουμε κλικ στην εικόνα που μας αρέσει & πατάμε το κουμπί Εισαγωγή κάτω δεξιά.)
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε δύο διαδραστικά παιχνίδια, ένα με αινίγματα κι ένα με ταξινόμηση των τροφών σε υγιεινές & ανθυγιεινές...
Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023
Ρουτίνα σκέψης: Χρώμα-Σύμβολο-Εικόνα
"Η σκέψη είναι μια αφηρημένη και μη ορατή διεργασία, επομένως, η κατανόησή της είναι δύσκολη για τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η αξιοποίηση τεχνικών που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά των επιμέρους ικανοτήτων σκέψης, που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη, έτσι ώστε να τις αναπτύξουν αποτελεσματικά.
Οι ρουτίνες σκέψης αποτελούν προϊόν του επιστημονικού οργανισμού Project Zero της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (https://pz.harvard.edu/thinking-routines). Εκλαμβάνονται ως κάθε είδους διαδικασία ή πρότυπο ενέργειας που χρησιμοποιείται συστηματικά, προκειμένου να διευκολύνει την ανάπτυξη συγκεκριμένων ικανοτήτων σκέψης. Αποτελούν ένα απλό και οικείο για τα παιδιά, ως προς τη λειτουργία του, μέσο, μιας και το περιβάλλον της σχολικής τάξης κυριαρχείται από ρουτίνες (π.χ. οργάνωσης των ομάδων, υλοποίησης των σχεδίων εργασίας κτλ.). Οι ρουτίνες σκέψης αποτελούνται από μικρά βήματα-στάδια, καθένα από τα οποία εστιάζει σε μία συγκεκριμένη στοχαστική ενέργεια, παρέχοντας έτσι στα παιδιά ένα πλαίσιο οικοδόμησης κατανόησης γύρω από διαφορετικές ικανότητες σκέψης.
Δεν απαιτούν προηγούμενη επιμόρφωση και μπορούν να αξιοποιηθούν σε κάθε υποενότητα κάθε επιμέρους Θεματικής Ενότητας, και με κάθε τύπο κοινωνικής δομής της τάξης (ολομέλεια →ομάδα →άτομο). Δεν ονομάζονται στρατηγικές αλλά ρουτίνες, γιατί σε αντίθεση με την περιστασιακή χρήση των μαθησιακών στρατηγικών, οι ρουτίνες, μέσα από τη συστηματική ονομασία και επανάληψη των επιμέρους στοχαστικών ενεργειών, εσωτερικεύονται και γίνονται τελικά «κτήμα» των παιδιών..."
Ενδεικτικά ερωτήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, σύμφωνα πάντα με τον Οδηγό Εκπαιδευτικού, είναι: -Επίλεξε ένα χρώμα/σύμβολο/εικόνα που αντιπροσωπεύει το υπό διερεύνηση ζήτημα/θέμα/ιδέα. Αιτιολόγησε τις επιλογές σου.
Παρακάτω θα βρείτε φύλλα εργασίας για τις θεματικές ενότητες των γιορτών & σιγά σιγά η ανάρτηση θα εμπλουτίζετε!
Βιβλιογραφία:
- Πεντέρη, Ε., Χλαπάνα, Ε., Μέλλιου, Κ., Φιλιππίδη, Α., & Μαρινάτου, Θ. (2022). Οδηγός νηπιαγωγού -Υποστηρικτικό υλικό. Πυξίδα: Θεωρητικό και Μεθοδολογικό Πλαίσιο-Πρακτικές Εφαρμογές και Διδακτικοί Σχεδιασμοί. Στο πλαίσιο της Πράξης «Αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» του ΙΕΠ με MIS 5035542.